Institut for Menneskerettigheder løber fra ansvaret

Læserbrev af advokat Niels-Erik Hansen Institut løber fra ansvaret  (Information 24/10/15)

FN’s menneskerettighedskomité har kritiseret den danske stat i en række sager, som er indsendt af advokater og NGO’er på vegne af krænkede (»Flygtningenævnet får massiv kritik af FN-komité«, den 22. september). Men hvorfor optræder Institut for Menneskerettigheder ikke på denne liste over kræfter, der arbejder for at give oprejsning til ofre for menneskerettighedskrænkelser?

Det er i høj grad instituttets opgave at bistå ofre for diskrimination og oplyse offentligheden om de krænkelser, der bliver påvist af de internationale klageorganer.

Instituttets direktør, Jonas Christoffersen, udtaler i artiklen, at regeringen retter ind efter komiteernes udtalelser. Men det passer ikke. Skiftende danske regeringer har indtil nu nægtet at følge FN’s afgørelse i fem konkrete sager, hvor FN har udtalt, at ofrene skal have erstatning. Måske er det meget bekvemt at have instituttet til at sige, at de danske myndigheder hellere følger en FN-afgørelse for meget end én for lidt – også selv om det ikke passer? Det hjælper bare ikke ofrene for menneskerettighedskrænkelser i Danmark.