Mandag d. 30. september skal EU-Domstolen i Luxembourg tage stilling til, hvorvidt det er ulovlig forskelsbehandling at kategorisere boligområder ud fra beboeres ‘ikke-vestlige’ oprindelse, og dermed om den danske ‘ghettolov’ er i strid med EU-lovgivning.
Den 30. september vil en skelsættende høring finde sted ved EU-domstolen i Luxembourg, som kan få store konsekvenser for tusindvis af danskere, der allerede er tvangsflyttet eller står over for risikoen for det på grund af den omdiskuterede “ghettolov”.
Sagen er anlagt af beboere i Mjølnerparken, der i 2020 sagsøgte Social- og Boligministeriet, fordi loven kræver, at beboere i områder med for mange borgere med “ikke-vestlig” baggrund skal tvangsflyttes. De mener, at dette strider imod EU-retten og internationale konventioner, som Danmark har underskrevet. I alt risikerer 11.000 beboere på landsplan at blive tvunget væk fra deres hjem og netværk som følge af lovgivningen.
Sagen får støtte fra flere menneskerettighedsorganisationer, herunder Institut for Menneskerettigheder og FN’s særlige rapportører, der alle påpeger, at loven er diskriminerende og et brud på internationale standarder for menneskerettigheder. Advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, der repræsenterer beboerne, kalder sagen afgørende for alle etniske minoriteter i Danmark, da den udfordrer regeringens brug af kategorien “ikke-vestlige” i lovgivningen.
EU-domstolens afgørelse kan potentielt ændre grundlaget for ghettoloven og have vidtrækkende konsekvenser for fremtidige love, der diskriminerer på baggrund af etnicitet.
læse mere her.